Пиріївка

Пиріївка — народний алкогольний напій, настоянка, раніше поширена на теренах України.
У давнину українці смакували настоянкою з коріння найбільш злісного городнього бур’яну — пирію.

На початку осені потрібно викопати кореневища пирію, ретельно вимити його, порізати і залити чистою холодною водою у пропорції 1 до 4 (на 0,5 кг коріння потрібно 2 літра води). Настоювати у прохолодному темному місці один-два дні.
Потім поставити на вогонь і проварити 10 хвилин. Відставити, щоб вариво охолонуло.
Процідити і додати до відвару склянку липового меду. Закип’ятити вдруге, ще раз охолодити і додати спирт у пропорції: на 0,6 л пирійового відвару — 0,4 л спирту. Дати настоятися.
Через кілька днів злити чисту пиріївку, залишаючи на дні осад. Останній профільтрувати. Настоянку розлити у пляшки і закоркувати. Вживати через один-три місяці.

Пирій — рослина особлива, лікувальна, тому дозу пиріївки треба контролювати — 1-2 чарки до обіду і не більше.

Чим довше стоїть пиріївка, тим стає кращою.

Пиріївку робив: Олександр Гуляєв

Written by Drinkerman